Laksa Johor Asli

June 12, 2010

Bahan-bahan: (hidangan untuk 10 orang)

100 gm ikan tenggiri (1- 2 keping)

300 gm ikan kembung putih (pelaling)

3 sudu besar kerisik ( Kelapa disangrai garing dan ditumbuk halus hingga pecah minyak)

2 sudu besar rempah kari ikan (bancuh dengan 1/2 cawan air)

1/2 cawan cili kisar (daripada 10 tangkai cili kering)- tambah jika suka lebih pedas

3 keping asam keping

1/2 cawan udang kering dikisar halus

Bahan dikisar halus:

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1 labu bawang besar

sedikit halia

sedikit lengkuas

2 batang serai dihiris

1 sudu besar ketumbar biji ditumbuk halus

1 cawan santan pekat

1 batang serai dititik

segenggam daun kesum

1 sudu besar air asam jawa

2 sudu besar gula

1 batang bunga kantan (k.An tak letak sebab tak ada) dihiris kecil

Bahan ditabur:

1 batang timun dihiris nipis dan potong membulat seperti buat nasi kerabu (jadi gelang lilit)

1 labu bawang besar dihiris nipis

limau kasturi

tauhu goreng dan potong kecil

kacang panjang dihiris nipis

taugeh dibersihkan (tak perlu celur)

Cara membuat kuah:

1. Rebus ikan bersama 6 cawan air dan asam keping hingga mendidih dan empuk. Toskan ikan dan asingkan tulang dan isinya. Simpan air rebusan ikan untuk proses seterusnya.

2. Kisar isi ikan dengan mencampur 2 cawan air rebusan. Ketepikan dulu.

3. Panaskan 1/4 cawan minyak dalam periuk. Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili kisar, rempah kari dan kerisik dan tumis hingga pecah minyak. Gunakan api perlahan dan kacau sentiasa.

4. Tambahkan sedikit air rebusan. Masukkan isi ikan, ketumbar, dan udang kering . Tumis lagi hingga wangi. (baunya memang sedap.. ada bau rempah kari, kerisik, serai..mmmph)

5. Masukkan kesemua air rebusan dan santan dan biar kuah mendidih. Tambah air jika kuah terlalu pekat. Masukkan serai, daun kesum dan bunga kantan dan air asam jawa. Masukkan garam secukup rasa dan gula. Biar kuah mereneh kerana kuah laksa bertambah sedap apabila dididihkan berulangkali.

Hidangkan bersama spaghetti dan bahan taburan.. Laksa Johor juga dihidangkan bersama sambal belacan jika suka…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: