Ketam goreng dengan telur kuning masin

February 28, 2010

bahan-bahan:-

1 kg ketam bunga

10 biji cili api (potong kecik2)

2 tangkai daun kari

2 biji telur ayam

3 sudu besar butter

3 biji telur masin

1 sudu kecil gula

3 sudu besar susu cair

2 biji bwg putih (ketuk)

tepung kentucky

garam

serbuk lada hitam

minyak masak utk menggoreng

cara:-

rebus telur masin sampai masak. pastu asingkan kuning telur hancurkan guna gerpu ke apa2 la yg boleh kasik hancur. ketepikan

bersihkan ketam, potong 2, celup dalam telur ayan yg telah dipukul sikit, celup pulak dlm tepung kentucky tu.

goreng deep fried – asingkan

bersihkan kuali, panaskan butter guna api slow ye puan-puan, tumis bwg putih, daun kari & cili api sampai wangi

masukkan salted egg yolk tadik, kena kacau sentiasa ye..jgn biar hangus.

masukkan bahan2 perasa & susu cair

kacau kacau kacau

besarkan api, tunggu sampai kuah tu berbuih kat tepi2 dia. pastu terus masukkan ketam goreng tadi kacau kacau kacau sampai puas hati.

siap!!!

tunggu org puji – kalau takde org puji, jangan lah makan hati, makanlah ketam tu….

kali ni mk buat tak letak daun kari. sbb tak jumpa bila carik kat pasar pagi tu. resepi ni leh ganti untuk udang pun sodap juer. jgn tak try ni..kacang bona!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: