Kuah Laksa Siam

February 28, 2010

Bahan-bahan:

1 kg ikan diproses utk nak buat kuah laksalah kan.

30 tangkai cili kering digunting dan direbus *

2 sudu besar udang kering direndam *

2 sudu besar biji ketumbar direndam *

4 biji bwg besar *

3 ulas bwg putih *

1 inci lengkuas dihiris nipis *

1-2 inci kunyit hidup *

sedikit belacan *

6 biji buah keras*

4 btg serai diketuk

10 helai daun limau purut

2 btg bunga kantan

2 sudu besar sos ikan

6 keping asam keping

garam secukup rasa

sedikit minyak utk tumisan

santan secukupnya kak rus guna santan kotak 250 ml cap ayam ktk hijau

air rebusan ikan

Cara membuatnya

1.Mesin semua bahan bertanda* tumis engan sedikit minyak

2.Bila harum dan naik minyak masukkan air rebusan ikan,isi ikan, santan, asam ,

keping,daun limau purut,sos ikan,garam,bunga kantan yg dibelah 4.

3.Bila masak hidangkan dgn laksa dan dihias dengan ulam-ulaman laksa spt

timun,bawang besar,cili,cili api,telur dan daun ulam pilihan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: