Laksa Kedah

February 28, 2010

Bahan-bahan ( 6 – 8 orang )

1 kg ikan kembung atau ikan selayang/sardin

5 keping asam gelugur

garam secukup rasa

3 sudu besar cili kering yang sudah dimesin dengan bawang merah dan sedikit belacan

2 biji timun

3 labu bawang besar – dihiris

daun kesum

2 kuntum bunga kantan

daun selom atau pucuk gajus atau daun putat – dihiris

cili padi – dihiris

limau nipis

1 peket bihun laksa yang direndam dan direbus. Toskan setelah lembut.

Cara-cara

 

1. Rebus ikan dengan asam gelugur dan garam. Setelah itu, ambil isi ikan dan ditumbuk atau dimesin dalam blender

2. Masukkan cili kering yang telah dimasukkan bawang merah dan belacan. Boleh ditambah cili jika kurang pedas.

3. Masukkan asam gelugur jika kurang masam. Masukkan daun kesum dan bunga kantan yang dibelah 2.

4. Hiris timun, bawang, daun selom atau pucuk gajus atau pucuk putat, cili padi dan limau nipis.

5. Setelah kuah masak dengan sempurna (setelah didihkan selama 10 – 15 minit), siram ke atas bihun laksa yang dihiasi dgn timun, bawang besar, daun2 dan cili padi. Perah limau nipis sebelum makan

Sambal kelapa

3 tangkai cili kering direndam dan digiling dengan kelapa. Masukkan garam secukup rasa. Mesti giling atau tumbuk untuk dapatkan tekstur yang halus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: