Laksa Nyonya

February 28, 2010

Bahan-bahan ( 8-10 orang )

15 tangkai cili kering

20 ulas bawang kecil

4 ulas bawang putih

5 biji buah keras

1/2 inc. kunyit hidup

4 batang serai

1/2 cwn udang kering

(bahan2 di atas dikisar halus)

1/2 kilo udang hidup – dikupas kulitnya

1.5ltr santan drpd 1 biji kelapa

garam secukup rasa

6 helai daun kesom – dipetik2

secukup minyak utk menumis

2 kilo mee laksa – dicelur

250 g tauge – dibersihkan

5 keping tahu pok – dipotong 2

20 biji fish ball,fish cake -dihiris

5 biji telur rebus – dibelah 2

1 batang timun – dihiris seperti btng mancis

sambal tumis secukupnya

Cara-cara

Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg di kisar hingga garing. Masukkan udang hidup dan gaul rata.

Masukkan santan,tahu pok, fish ball,1/2 daun kesum dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih.

Cara menyediakan laksa:- dlm sebuah mangkuk, bubuh mi laksa,tauge,timun dan tuangkan kuah laksa dgn rencah2nya dan hias atasnya dgn telur rebus,hirisan daun kesum dan sambal tumis.

Enak di makan ketika masih panas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: