Laksa Nyonya

February 28, 2010

Bahan-bahan ( 8-10 orang )

15 tangkai cili kering

20 ulas bawang kecil

4 ulas bawang putih

5 biji buah keras

1/2 inc. kunyit hidup

4 batang serai

1/2 cwn udang kering

(bahan2 di atas dikisar halus)

1/2 kilo udang hidup – dikupas kulitnya

1.5ltr santan drpd 1 biji kelapa

garam secukup rasa

6 helai daun kesom – dipetik2

secukup minyak utk menumis

2 kilo mee laksa – dicelur

250 g tauge – dibersihkan

5 keping tahu pok – dipotong 2

20 biji fish ball,fish cake -dihiris

5 biji telur rebus – dibelah 2

1 batang timun – dihiris seperti btng mancis

sambal tumis secukupnya

Cara-cara

Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg di kisar hingga garing. Masukkan udang hidup dan gaul rata.

Masukkan santan,tahu pok, fish ball,1/2 daun kesum dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih.

Cara menyediakan laksa:- dlm sebuah mangkuk, bubuh mi laksa,tauge,timun dan tuangkan kuah laksa dgn rencah2nya dan hias atasnya dgn telur rebus,hirisan daun kesum dan sambal tumis.

Enak di makan ketika masih panas.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: