Laksa Sarawak

February 28, 2010

Bahan-bahan ( 10 orang )

1 paket mee bee-hoon

1 paket besar perencah laksa cap burung

1 biji kelapa parut

1/2 kg taugeh

1/2 kg isi ayam (tulang ayam untuk air rebusan ikut suka)

1/2 kg udang

3 biji telor ayam

daun ketumbar

limau nipis

>> Sambal <<

2-3 sudu cili kering ditumbuk

bawang merah dan putih ikut suka

belacan sebesar 1/2 kotak mancis

minyak masak untuk menumis

Cara-cara

Masukan 5 cawan air rebus tulang ayam bersama-sama isi ayam kedalam periuk.

Rebus isi ayam hingga masak kemudian diangkat.

Masukan udang, rebus sebentar kemudain diangkat.

Masukkan perencah laksa sarawak bersama air rebusan tadi, rendidih dengan api perlahan selama 20 minit.

Sementara menunggu, celur taugeh dan mee tadi. Goreng telur dadar, kupas udang dan siat isi ayam. Ketepikan.

Perahkan santan sebanyak 4 – 5 cawan ikut suka.

Sekarang bolehlah bee-hoon di hidang bersama-sama ayam yang disiat tadi, udang, taugeh, telur dadar dan daun ketumbar, limau dan sambal. Kuah lah lakasa tersebut dengan kuah yang disediakan tadi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: