Cakoi

April 23, 2010



BAHAN2NYA:

500 GRAM TEPUNG GANDUM
1/2 SUDU BESAR SODA BAIKABONAT
1 PAKET YIS MAURIPAN
1 BIJI KUNING TELUR
2 SUDU GULA
1 SUDU TEH GARAM
1 SUDU BESAR CUKA
1 SUDU BESAR TERPUNG BERAS
2 SUDU MINYAK MASAK
2 SUDU BESAR SUSU TEPUNG

CARA MEMBUATNYA:

1. AYAK TEPUNG GANDUM DAN TPG BERAS BERSAMA SODA
2. BANCUH YIS, SUSU TEPUNG, GARAM DAN GULA DGN AIR SUAM
3. MASUKKAN MINYAK, TELUR DAN CUKA KE DALAM TEPUNG BERSAMA BANCUHAN YIS. GAUL
RATA.
4. MASUKAN AIR... NI PAYAH NAK CAKAP...
5. LEMBUTNYA BANCUHAN, KERAS SEDIKIT DARI JEMPUT2... KALAU DONAT TU KERAS
SANGAT KENA LEMBUT LAGI.. BOEH FAHAM KE TAK TAHU LAAA
ULI
CAMPURAN TERSEBUT SEHINGGA LEMBUT... KALAU IKUT LEMBUT TAK BOLEH ULI
SEBAB LEMBUT SANGAT... KITA KENA TEPUK TEPUNG TU SAMPAI TAK MELEKAT
DITANGAN BARU BOLEH DIPERAP SAMPAI NAIK 2X GANDA.....
6. BILA DAH NAIK 2 X GANDA TEPUK SEKALI LG BIAR GELEMBUNG UDARA PECAH
7. POTONG DGN PISAU SEDIKIT... LETAK ATAS PAPAN CANAI YG BERTEPUNG. TANGAN KITA
JUGA BERTEPUNG ELAK MELEKAT.
8. GELEKKAN MENJADI 4 SEGI. POTONG MEMANJANG KALAU TAK FAHAM TENGOK KAT PASAR
MALAM APA DEPA BUAT BALIK UMAH TRY.. HE HE..
LETAK KAN AIR ATAS TEPUNG TU GUNA COP STIK
9. LETAK 1 KERATAN ATAS KERATAN TPG YG 1 LAGI ,TEKAN DGN JARI GORENG LAH SAMPAI
KEKUNINGAN.. .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: