Kuey Teow Goreng Special

April 25, 2010

Bahan-bahan ( 1 orang makan )

  • 200 g kue teow
  • 100 g isi ayam (hiris)
  • 100 g udang (buang kulit)
  • 100 g isi ketam
  • 100 g isi kerang
  • 2 biji telur
  • 100 g taugeh
  • 100 g daun kucai
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cmb cili kisar
  • 2 cmb kicap pekat
  • 1 cmb sos ikan
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Celur kue teow supaya tidak melekat dan bilas dengan air sejuk supaya tidak terlalu lembik.
  2. Bawang putih dititik halus, tumis bersama cili kisar hingga hilang bau cili.
  3. Masukkan kicap pekat, sos ikan dan garam (jika perlu).
  4. Masukkan isi ayam, udang, isi ketam dan isi kerang, gaul sebentar.
  5. Masukkan kue teow, pecahkan telur dan akhir sekali masukkan taugeh dan kucai. Tutup api segera.
  6. Enak dimakan bersama cili jeruk jika yang gemarkan lebih pedas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: