Mee Goreng

April 25, 2010

Bahan-bahan (2-3 org):

300gm mee kuning

100gm udang basah

100gm isi ayam – dipotong nipis

100gm sotong – dipotong bulat

100gm taugeh – dibuang ekor

5 tangkai sawi – dipotong

50ml air rebusan ayam

1 biji cili merah – dihiris

tomato & timun – dihiris

60ml minyak masak

garam secukup rasa

Bahan2 sos:

2 sudu besar sos cili

2 sudu besar sos tomato

1 sudu besar sos tiram

1 sudu makan kicap pekat

Bahan2 rencah:

2 sudu besar cili kisar

3 ulas bawang merah – ditumbuk

2 ulas bawang putih – ditumbuk

cara:

panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan2 rencah hingga berbau wangi

masukkan ayam, sotong dan kacau hingga ia masak

bubuh udang, bahan2 sos, air rebusan ayam dan garam

kacau rata-rata

kemudian masukkan mee, sawi, taugeh dan cili merah. kacau lagi hingga sawi layu

angkat

hiaskan dengan timun dan tomato sebelum dihidangkan

note: kalau nakkan mee basah ada kuah lebihkan air rebusan ayam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: