Mee Goreng
April 25, 2010
Bahan-bahan (2-3 org):
300gm mee kuning
100gm udang basah
100gm isi ayam – dipotong nipis
100gm sotong – dipotong bulat
100gm taugeh – dibuang ekor
5 tangkai sawi – dipotong
50ml air rebusan ayam
1 biji cili merah – dihiris
tomato & timun – dihiris
60ml minyak masak
garam secukup rasa
Bahan2 sos:
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan kicap pekat
Bahan2 rencah:
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang merah – ditumbuk
2 ulas bawang putih – ditumbuk
cara:
panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan2 rencah hingga berbau wangi
masukkan ayam, sotong dan kacau hingga ia masak
bubuh udang, bahan2 sos, air rebusan ayam dan garam
kacau rata-rata
kemudian masukkan mee, sawi, taugeh dan cili merah. kacau lagi hingga sawi layu
angkat
hiaskan dengan timun dan tomato sebelum dihidangkan
note: kalau nakkan mee basah ada kuah lebihkan air rebusan ayam