Daging Bumbu Bali

June 11, 2010

500g daging (potong nipis, cuci bersih)

250ml santan tin

3 helai daun limau purut

2 sdb kicap pekat

*5 biji buah keras

*8 biji cili merah

*3 ulas bawang putih

*1 inci halia

*1 sdt kunyit serbuk

Garam dan kicap manis rasa

Minyak untuk menumis

Tomato dipotong 4 dan bawang besar potong bulat.

Cara-cara

Kisar bahan yang bertanda *, panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik minyak dan garing sedikit.

Masukkan daging, santan tin dan daun limau purut, kacau sebati dan biar hingga kuah agak pekat.

Masukkan garam, kicap pekat dan kicap manis secukup rasa, gaul sebati.

Masukkan tomato dan bawang besar yg dipotong bulat. kacau lagi dan angkat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: