disajikan bersama nasi daging

June 11, 2010

Daging Masak Merah Berempah Ala Utara (Hidangan untuk 10 orang)

Bahan-Bahan:

A)

1 kg daging dipotong nipis sederhana besar- basuh dan toskan

5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, 1 inci halia dihiris halus

2 labu bawang besar dipotong melintang berbentuk gelang (onion ring)

B)

1 batang kulit kayu manis

2 kuntum bunga lawang

3 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga

C) 5 sudu besar rempah kurma ayam dan daging

1/2 cawan tomato puri (atau sos tomato)

1/2 cawan sos cili

segenggam badam dibuang kulit dan ditumbuk halus

1 sudu teh serbuk kas-kas (kalau tak ada pun tak apa)

3 biji cili merah dibelah 4

Cara-cara:

1. Masukkan daging ke dalam mangkuk. Campurkan rempah kurma, sos cili dan tomato puri dan sedikit air. Gaul rata. Perap 15 minit.

2. Panaskan 5 sudu besar minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah campur (B) hingga bawang keperangan dan wangi.

3. Masukkan daging beserta rempah yang diperap tadi. (kesemuanya) Tutup periuk dan perlahankan api. Masak hingga daging empuk.

4. Apabila daging empuk, tambahkan sedikit air. Masukkan badam,serbuk kas-kas, bawang besar yang dihiris cili merah, garam dan gula. Gaul rata dan biar bawang layu.

5. Apabila kuah pekat dan pecah minyak, tutup api.

Ayam Masak Merah (hidangan untuk 10 orang)

Bahan-bahan:

1 ekor ayam dipotong 10

1 labu bawang besar holland dikisar

10 ulas bawang merah dan 5 ulas bawang putih dikisar

1 inci halia dihiris

5 biji cili merah dikisar

1/2 cawan cili kisar (cili kering yang dikisar)

1/2 cawan tomato puri

1 biji tomato dikisar

1/2 cawan sos cili

2 batang serai diketuk

1/4 cawan santan

Cara-cara:

1. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit. Goreng separa garing. Ketepikan.

2. Panaskan 5 sudu besar minyak di dalam periuk. Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan cili kisar dan cili merah kisar dan tumis hingga pecah minyak.

3. Tambah 1/2 cawan air. Masukkan sos cili, tomato kisar dan tomato puri. masak seketika. Masukkan serai, santan, garam dan gula secukup rasa.

4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kacau sebati dan biar mendidih. Tutup api dan sedia dinikmati bersama nasi briyani.

Bahan-bahan:

500 gm daging no.2 (daging campur)

1/2 cawan kacang dal direndam semalaman

5 sudu besar rempah kari

5 urat kacang panjang dipotong 1 1/2 inci

1 batang karot dipotong 1 inci panjang

1 batang terung dipotong sederhana

4 biji cili hijau dibelah 4

1 biji tomato didadu kecil

1 labu bawang besar dipotong dadu

3 ulas bawang putih dihiris

1/2 inci halia dihiris halus

1 batang kulit kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 kuntum bunga cengkih,2 biji buah pelaga

1 cawan santan

2 sudu besar sos tomato/ tomato puri

Cara-cara:

1. Rebus kacang dal hingga empuk. Toskan.Bahagi 2. Separuh dikisar halus dan separuh lagi dibiar begitu sahaja.

2. Panaskan 5 sudu besar minyak didalam periuk. Tumis bawang besar, halia, dan rempah campur hingga berbau wangi. Masukkan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak.

3. Tambahkan 1/2 cawan air. Masukkan daging. Kacau rata dan tutup periuk. Perlahankan api dan masak hingga daging empuk.

4. Apabila daging empuk, masukkan kacang dal, sayur-sayuran, sos tomato, tomato dadu dan cili hijau. Masukkan santan dan biar mendidih.

5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Apabila sayuran telah empuk, tutup api dan boleh dihidang.

***Daging boleh direbus empuk terlebih dahulu bagi menjimatkan masa memasak dalca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: