MASAK LEMAK CILI API DAGING SALAI DGN MANGGA MUDA

June 11, 2010

Bahan-bahan ( sekeluarga )

500gm Daging Salai

1 biji Mangga Muda

1500ml santan (kalau nak kuah byk lebih tambah lagi)

20 biji cili api (kalau nak pedas tambah lah cili lagi)

1 inci kunyit

Garam secukup rasa

Cara-cara

Daging salai dihiris nipis.

Tumbuk cili api dengan kunyit sehingga lumat.

Rebus daging salai dengan cili yang telah ditumbuk sekejab. Ini untuk pastikan daging salai empuk dan cili masak sempurna.

Apabila daging telah empuk. Masukkan santan dan garam.

Mangga dikupas kulit dihiris nipis. Kacau gulai sehingga mengelegak. Rasakan garamnye. Akhir sekali masukkan mangga yang telah dihiris, biar gulai mengelegak sekejab. Tutup api.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: