Nasi Daging Pendang

June 11, 2010

Bahan-bahan ( 5 orang )

* 1 kilo beras Basmathi

* 1/2 kilo daging

* 1 bungkus rempah sup bunjut Adabi

* 1 sudu besar rempah kurma

* 1 inci halia

* 1 batang kulit kayu manis

* 2 biji buah pelaga

* Sedikit mentega/ minyak sapi

* 1/2 cawan tomato soup kimball

* 1 cawan susu cair

* sedikit garam

* sedikit gula

* 1 ketul kiub pati ayam

Cara-cara

1. Rebus daging bersama rempah sup bunjut Adabi, rempah kurma dan sedikit garam.

2. Pastikan daging empuk. Simpan air rebusan daging untuk masak nasinya.

3. Basuh beras dan toskan.

4. Tumis halia, kulit kayu manis dan buah pelaga didalam periuk nasi hingga naik bau.

5. Masukkan beras dan kacau sekejap.

6. Masukkan air rebusan daging. Kalau beras (disukat) satu mangkuk pastikan air rebusan juga satu mangkuk.

7. Bila beras sudah agak kembang, masukkan tomato soup dan susu cair. Kacau dan biarkan nasi masak.

8. Hidangkan Nasi daging dengan air asam (tomato, bawang besar, hirisan cili merah, air asam pekat, perahan limau kasturi, sedikit belacan, garam dan gula sesedap rasa) dan daging yang telah direbus tadi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: