Kerabu Sotong 2

June 12, 2010

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)

200 gm sotong- dipotong cincin kecil-kecil

2 batang serai- ambil bahagian lembut je- batang keras buang ye

3 biji cili padi akar (cukup pedasnya)

1/2 labu bawang holland- dibelah 2 dan hirins membujur nipis

1/4 biji timun- buang biji dan hiris panjang, halus

1/2 biji tomato- hiris nipis

1 biji limau nipis – perah jusnya

garam, 1/2 sudu besar gula

cili merah dan hijau, hiris halus untuk mencantikkan warnanya

1 sudu teh kacang tanah yang telah disangrai dan tumbuk kasar

Cara membuatnya:

1. Didihkan 1/4 cawan air di dalam periuk. Masukkan sotong dan terus tutup api. Kacau sotong hingga lembut. Sejukkan sebentar.

2. Tumbuk serai (yang telah dihiris nipis) dan cili padi hingga halus. Masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan hirisan tomato, timun, bawang besar holland, cili merah, cili hijau dan kacang tanah. Gaul rata.

3. Masukkan isi sotong dan 3 sudu besar air rebusan. Masukkan jus limau nipis, garam dan gula. Gaul sebati dan sedia dihidang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: