Kerabu Sotong

June 12, 2010

Bahan-bahan; (hidangan untuk 5 orang)

200 gm sotong sederhana besar- dipotong cincin

1/2 cawan kelapa putih disangrai sebentar hingga berbau wangi- jangan garing, cukup keperangan sedikit sahaja

Bahan dikisar halus:

2 batang serai dihiris kecil

2 ulas bawang merah

1 ulas bawang putih

5 tangkai cili api akar- ikut citarasa

2 biji limau nipis diperah jusnya

1 sudu besar rata gula pasir- boleh ganti dengan gula perang

1 sudu teh sos namphla

1/2 sudu teh garam

segenggam taugeh-buang akarnya- jirus air panas sebentar

1 urat kacang panjang dihiris halus

1/2 labu bawang besar dihiris halus

1 biji cili merah dihiris panjang- untuk warna

Cara membuatnya:

1. Kisar bahan di atas hingga halus. Masukkan 1/4 cawan kelapa goreng dan kisar 3 saat, agar kelapa halus. (baki kelapa simpan dalam bekas bertutup dalam freezer untuk buat kerabu lain)

2. Celur sebentar (2 minit) sotong dalam 1/4 cawan air mendidih dan toskan. Jangan buang airnya.

3. Masukkan bahan kisar termasuk kelapa, isi sotong, jus limau dan 2 sudu besar air rebusan di dalam mangkuk. Masukkan sos ikan, cili merah, bawang besar hiris, taugeh, kacang panjang, sedikit garam dan gula dan gaul sebati kerabu.

4. Boleh dihidang segera atau sejukkan dalam peti ais sebelum dihidang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: