Kerabu Tuna Kacang Kelisa

June 12, 2010

Bahan-bahan:

1 tin Tuna Cili Padi TC Boy (K.An dah cuba jenis lain, tak sama rasanya.. jadi gunakan yang dalam resepi ye.. jangan tukar)

1 cawan kelapa putih parut- disangrai sedikit hingga wangi kekuningan

2 sudu besar udang kering direndam sebentar dan tumbuk halus

4 sudu besar cili kisar

3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk halus

2 batang serai dititik dan ditumbuk halus

1 sudu besar kerisik

2 biji limau nipis diperah airnya

8 urat kacang kelisa dipotong 3 mm tebalnya (kalau nipis sangat, tak terasa rangup bila mengunyahnya)

garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, putih, dan serai hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis sampai pecah minyak.

2. Masukkan udang kering, kelapa parut dan kerisik. Gaul rata hingga campuran kelapa agak kering. Tutup api dan ketepikan.

3. Buka tin tuna dan tuangkan minyak di dalamnya. Keluarkan semua isi tuna dan masukkan ke dalam mangkuk besar.

4. Masukkan kacang kelisa yang telah dipotong tadi dan sambal kelapa kedalam mangkuk berisi tuna. Perahkan air limau nipis. Gaul rata. Masukkan garam dan sedikit gula. Sesuaikan rasa. Ada masam, manis, masin dan pedas…

Kerabu ni boleh juga dimakan dengan roti pita, roti sandwich atau roti burger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: